Prejsť na obsah

Inzulínová pumpa

Diabetikinfo
Publikoval v Ja a diabetes ·

Moja dcéra používa už viac ako 6 rokov inzulínovú pumpu od spoločnosti Medtronic. Dokonca má už druhú, lebo jej poisťovňa po štyroch rokoch schválila novú a tú „starú“ nám nechala. Takže, keď niekam cestujeme, neberiem ako náhradu inzulínové perá, ale „starú“ pumpu. Za toto obdobie som nikdy nemusela riešiť zlyhanie inzulínovej pumpy. Riešila som so spoločnosťou Medtronic veľa vecí, ale vždy pre niekoho iného.

V sobotu 03.08.2013 dcéra odchádzala do kynogického tábora. Všetku jej dia výbavu sme niekoľkokrát skontrolovali, inzulíny, kanyly, prúžky, samozrejme, aj  starú pumpu v prípade núdze. Len jednu vec sme nedomysleli, že pôvodná pumpa mala malý zásobník a je menšia ako súčasná pumpa. Asi už tušíte, že nastal problém. V nedeľu doobeda mi dcéra telefonicky oznámila, že jej pumpa prestala fungovať. Začala vypisovať Chyba tlačidiel. Žiadny problém, zober si náhradnú pumpu a ja to všetko vybavím v pondelok. Nuž, ale JUPS, malé zásobníky sme nezabalili, ani klip na malú pumpu. Číže v preklade, náhradná pumpa mám nepomôže. A tak som v nedeľu doobeda o 11,00hod. kontaktovala zástupcu spoločnosti Medtronic.   Je super, keď na druhej strane telefónu počujete, že nie je problém a o pár hodín bude mať dcéra na Počúvadle novú pumpu. Tak aj bolo, o 13,45hod. už kuriér doručil novú fungujúcu pumpu. Všetko prebehlo úplne super.

Nuž a prečo toto píšem? Aby som vám poradila pár vecí, ktoré uľahčia zvládnuť takúto situáciu.

Vždy si napíšte bazálne dávky aj mimo dia zošita. Taktiež si zapíšte všetky nastavenia, ktoré používate na pumpe ( nízka glykémia, vysoká glykémia, hodnota bolusu, bolus wizard, ..) Je dobre si ich odfotiť do telefónu. Ak nastane problém s pumpou máte ich k dispozícii. Dokonca ich môžete zaslať zástupcovi spoločnosti mms-kou. Pokiaľ príde kuriér po inzulínovú pumpu , pracovník  ju pripraví so všetkými údajmi. Kuriér vám doručí už pripravenú pumpu, vy ju už len preberiete, dáte zásobník s inzulínom a fungujete ďalej.

Ak vaše dieťa cestuje samé, je dobré, keď mu dáte aj telefónne číslo na HELP linku danej spoločnosti, alebo priamo na zástupcu spoločnosti. Môže sa stať, že vy práve nie ste pri telefóne a dieťa môže problém riešiť okamžite. Ušetríte čas aj stres.

Nezabudnite si vždy pred cestou skontrolovať, či máte zásobníky aj na  náhradnú pumpu. Ako čítate je to veľmi dôležité.  

Ďakujem  pracovníkovi spoločnosti Medtronic, za ústretovosť a trpezlivosť Ďakujem aj kuriérovi, že nemeškal.

Prajem Vám všetkým ešte pekné leto bez nehôd.


  




Návrat na obsah