Prejsť na obsah

Končia sa prázdniny...

Diabetikinfo
Publikoval v Ja a diabetes ·

Blíži sa začiatok školského roka.  Bude to veľký deň pre začínajúcich školákov. Určite sa tešia, sú zvedavé aký kamaráti ich čakajú a aký bude ich pán učiteľ, alebo učiteľka. Viem si ale predstaviť obavy rodičov. Každý sa bojí o svoje dieťa, hlavne, aby ho pedagóg chápal  a bol k nemu ústretový. Keď do školy ide dieťa aj s diabetom, o to horšie rodičia prežívajú túto zmenu v živote. Otázky, ako si moje dieťa bude podávať inzulín?, bude môcť jesť tak ako je zvyknuté?, bude vedieť učiteľ identifikovať hypo?, pomôže mu?, aký bude mať rozvrh hodín?, a kopec iných otázok sa stále premieľa  v hlave. Otázok veľa, odpovede prídu až časom.  
Ja neviem odpoveď, ale možno vám pomôže pár ťahákov, ktoré nájdete na našej stránke.
http://www.diabetikinfo.sk/skola-s-diabetom-1.html
Dôležité je, aby ste od samého začiatku komunikovali s pedagógom. Nemyslím, aby ste mu porozprávali o všetkých rizikách, ktoré sa môžu hypoteticky stať, ale o bežnom režime a potrebách dieťaťa. Ak ho zavalíte informáciami o hypoglykemickej kóme, ketoacidoze,... nečudujte sa, že nebude chcieť mať vaše dieťa v kolektíve. Každý, kto prvýkrát sa stretne s diabetom, musí pri týchto vetách zobrať nohy na plecia a utekať preč. Skúste chápať aj učiteľa, že má v triede niekoľko detí a má sa venovať všetkým. Nechcem týmto napísať, že máte akceptovať jeho nezáujem, alebo vyčleňovanie dieťaťa z kolektívu, lebo má diabetes. Je dobré povedať učiteľovi, čo dieťa zvládne samé, v čom potrebuje iba dozor a v čom potrebuje vyslovene pomoc.

Prvé dni v škole sú spojené s veľkou eufóriou u detí. Všetko je nové, cítia sa byť dôležití, postúpili do iného levelu, sú predsa školáci. Eufória sa môže veľmi rýchlo zmeniť na stres. A to má aj veľký vplyv na ich glykémie. Ak vám môžem odporúčať, dajte dieťaťu senzor. Viem, že veľa detí ide do školy s inzulínovými perami, ale aj toto je riešiteľné.  Iba pomocou kontinuálneho monitoringu budete vedieť, čo sa naozaj odohráva v tele dieťaťa.

Našim malým školákom prajem, aby si v škole našli veľa kamarátov, mali super učiteľa, ktorý vie pohladiť aj trošku pohroziť, ale hlavne, aby škola bola ich priateľ.

  Užite si posledné dni prázdnin.  





Návrat na obsah